Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οι Έλληνες βαρόνοι των όπλων

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
Οι Έλληνες βαρόνοι των όπλων



Εικόνα




Το μεγάλο φαγοπότι στο εξοπλιστικό πάρτι μόλις άρχισε!

Είναι οι άνθρωποι που συνεχώς και αδιαλείπτως έχουν το... όπλο παρά πόδα και όταν η εκάστοτε κυβέρνηση εξαγγέλλει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, προχωρούν σε εφ’ όπλου λόγχη και εφορμούν στην πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που κοστίζει η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εξοπλισμών, οι βαρόνοι των όπλων, η λίστα των οποίων συνεχώς μεγαλώνει και σε πολλές περιπτώσεις μεταλλάσσεται.

Οι «παλιές καραβάνες» του είδους, όπως ο Τζορτζ Χάλαγκ, ο αδελφικός φίλος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, δεν παίζουν πια πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουν παραχωρήσει τη θέση τους σε νέους επιχειρηματίες που επιλέγονται από τις κολοσσιαίες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν πάντα στοκ εμπορεύματος στις τεράστιες αποθήκες τους και είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή και με την πρώτη ευκαιρία να πουλήσουν. Γι’ αυτό και οι εδώ αντιπρόσωποί τους τρίβουν τα χέρια τους όταν ο εκάστοτε υπουργός Άμυνας εξαγγέλλει εξοπλιστικό πρόγραμμα. Όπως τώρα, δηλαδή, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Να σημειωθεί δε ότι η Ελλάδα, που είναι η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη σε εξοπλισμούς, είναι ο παράδεισος των βαρόνων των όπλων.

Ποια είναι τα μεγάλα ονόματα, ποιοι οι νέοι επιχειρηματίες στην «πιάτσα» και ποιες οι συμμαχίες που θα οδηγήσουν στις νέες μάχες σώμα με σώμα για να την εξασφάλιση των παραγγελιών στην πάντα ανθηρή ελληνική αγορά οπλικών συστημάτων;

ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ

Θ. ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ

Η «παλιά καραβάνα»

Είναι από τους παλιότερους και ασφαλώς πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον χώρο των εξοπλισμών. Η εταιρεία του AXON εκπροσωπεί βιομηχανίες-κολοσσούς στον χώρο της άμυνας. Raytheon, Boeing, Kraus Maffei είναι μόνο κάποιες από αυτές. Πύραυλοι Patriot, άρματα μάχης Leopard, εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6, ελικόπτερα NH-90 είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά, αλλά και ακριβά προγράμματα στα οποία ο κ. Λιακουνάκος επιβεβαίωσε τη φήμη του νικητή.

Λέγεται πως έχει «στο τσεπάκι» του το σουηδικό αεροσκάφος Gripen, το οποίο λόγω της τεχνολογίας αλλά και της χαμηλής τιμής του θα αποτελέσει το «χρυσό» αουτσάιντερ της... αερομαχίας.

Θεωρείται ένας από τους πιο διορατικούς επιχειρηματίες του χώρου, ενώ αναμίχθηκε και στην πονεμένη ιστορία της εξαγοράς της Ολυμπιακής. Ακόμη, επενδύει και στον ιατρικό τομέα με την Euromedica, ωστόσο οι εξοπλισμοί είναι το δυνατό του όπλο.

ΝΤ. ΠΛΕΣΣΑΣ

«Εφιάλτης» για τους ανταγωνιστές του

Ο περιφερειακός αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας έχει εξελιχτεί σε «εφιάλτη» για τους ανταγωνιστές του. Ενενήντα αεροσκάφη F-16 έχει πουλήσει σε μία επταετία στην Ελλάδα. Το 1999 πούλησε 60, «νικώντας» τον Θωμά Λιακουνάκο που εκπροσωπούσε την Boeing και το F-15, ενώ το 2005 δεν χρειάστηκε να κερδίσει κανέναν: με απευθείας ανάθεση πούλησε άλλα 30 μαχητικά, ενώ τώρα έχει βάλει στόχο να κερδίσει ένα ακόμη μεγάλο συμβόλαιο από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Βέβαια ο μεγάλος στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει το μαχητικό τέταρτης γενιάς F-35 ή Joint Strike Fighter (JSF) όπως είναι γνωστότερο, με τους Αμερικανούς να έχουν κάνει ήδη την παρουσίαση του

Το σημαντικότερο νέο όμως για τον κ. Πλέσσα μπορεί να έρθει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αμερική, από την οποία πολλά θα εξαρτηθούν, καθώς ο Κώστας Καραμανλής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη πιο συμφέρουσα πρόταση, την οποία θα προσπαθήσει να «αρπάξει» ο κ. Πλέσσας.

Λ. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ - Κ. ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Τα «μάτια» της Μόσχας στην Αθήνα

Είναι οι άνθρωποι της Μόσχας στην Αθήνα. Ο κ. Μπαρτζώκας έχει ισχυρές διασυνδέσεις απευθείας με τη ρωσική πρωτεύουσα και είναι ο έμπιστος της πρεσβείας στην Αθήνα. Aπό την άλλη, ο κ. Δαφέρμος έχει εξασφαλίσει την εκπροσώπηση ρωσικών αντιαρματικών που ήδη έχει προμηθευτεί ο ελληνικός Στρατός και προωθεί την πώληση του σύγχρονου ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους Beriev φιλοδοξώντας να εκτοπίσει τα Canadair, τα οποία προωθούνται στην ελληνική αγορά από την Kestrel των κυρίων Τσάτσου και Κομνόπουλου. Οι Ρώσοι έχουν να προτείνουν μία σειρά οπλικών συστημάτων που ξεκινούν από μαχητικά αεροσκάφη και φτάνουν έως τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους και η συμμετοχή τους σε όλους τους διαγωνισμούς κάθε άλλο παρά τυπική θα είναι. Η Ελλάδα άλλωστε είναι η μόνη χώρα από τα παλαιά μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών οπλικών συστημάτων. S-300, TOR M1, αντιαεροπορικά, αερόστωμνα Zubr, αντιαρματικά Kornet είναι μερικά από αυτά.

ΑΝΡΙ ΛΕ ΡΟΥΑ

Ο «Γάλλος»

Επισήμως εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Γάλλων στην Ελλάδα, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο των διάφορων επιχειρηματιών που εκπροσωπούν γαλλικά οπλικά συστήματα. Οι κύριοι Αλέξανδρος Τσάτσος και Σταύρος Κομνόπουλος με την εταιρεία Kestrel εκπροσωπούν τους Γάλλους στα προγράμματα των πυραύλων Mica και Exocet, καθώς και στους πυραύλους Scalp.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΜΠΑΥΛΗΣ

Είναι ανερχόμενος επιχειρηματίας (μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο) στον τομέα, παρότι δεν είχε σχέση με τους εξοπλισμούς αλλά με την εκμετάλλευση ακινήτων. Εδώ και δύο χρόνια, όμως, ο Χρήστος Χούμπαυλης ελέγχει την εταιρεία Miltech Hellas, η οποία κατασκευάζει τμήματα ηλεκτρονικών συστημάτων ελικοπτέρων, μαχητικών, αρμάτων, πυραύλων κ.λπ., έχοντας αναλάβει δουλειές κυρίως για τις γαλλικές εταιρείες Dassault, Thales, Thomson και Eurocopter.

Θεωρείται (μαζί με τον Ανρί Λε Ρουά) ευνοημένος του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει ήδη την έναρξη συνομιλιών με τη Γαλλία για έναν τομέα από τους εξοπλισμούς.



[color=#004000] ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ[/color]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Ο έμπιστος των Γερμανών

Επικεφαλής της γερμανικής Thyssen Krupp, η οποία ελέγχει αυτή τη στιγμή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι από τους έμπιστους ανθρώπους των Γερμανών στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια «έπαιζε» το φιλόδοξο πρόγραμμα του μαχητικού Eurofighter. Μετά την αποτυχία να περάσει το πρόγραμμα μετατέθηκε στη Thyssen και στα Ναυπηγεία, όπου έχει να αντιμετωπίσει μία νέα καταιγίδα: τα υποβρύχια που γέρνουν και τα οποία η Ελλάδα αρνείται να παραλάβει. Κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρυχίων είναι η επίσης γερμανική HDW -την εκπροσωπεί ο κ. Αντώνης Χάγιας-, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Thyssen. Οι Γερμανοί θα είναι κι αυτοί βασικοί διεκδικητές της ναυπήγησης φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Β. ΛΟΗΣ - Θ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Οι «Ιταλιάνοι»

Και οι δύο εμφανίζονται ως άνθρωποι των Ιταλών στην Αθήνα. Ποιος από τους δύο έχει το πάνω χέρι δεν έχει διευκρινιστεί, αν και ο πρώτος φέρεται να έχει πάρει το χρίσμα από το αφεντικό της Alenia-Aermacchi Franco Ferracini. Από την άλλη, το επιτελείο του δεύτερου ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Οι Ιταλοί ήδη έχουν προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 που κατασκευάζουν σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, ενώ μαζί με τους Γάλλους θα κυνηγήσουν το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών.

ΧΡ. ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ

Ποντάρει στην εμπειρία

Είναι ίσως ο πιο δυνατός «παίκτης» αυτή την περίοδο στη σκακιέρα των εξοπλισμών. Διεκπεραιώνει τις δύσκολες αποστολές της διαχείρισης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Ακολουθώντας τα χνάρια του Ντ. Πλέσσα, ο κ. Χριστιανός Χατζημηνάς, επικεφαλής των εταιρειών Theon και Epicos, έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία - μέσω της Imnis έχει συνεργασία με τη Lockheed Martin, την Boeing τη BAE κ.ά.

Με τις επαφές που έχει αποκτήσει ο κ. Χατζημηνάς είχε αναλάβει δουλειές για λογαριασμό του ελληνικού υπουργείου Άμυνας από διάφορες εταιρείες -τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (Leopard), τη γαλλική Safran-, ενώ πραγματοποιεί και πωλήσεις απευθείας στο εξωτερικό. Μια πολύ καλή σχέση που είχε με κορυφαίο παράγοντα του Πενταγώνου και η οποία προβλημάτιζε το Μαξίμου δεν υπάρχει πια και ο 48χρονος επιχειρηματίας προσβλέπει στην εμπειρία που απέκτησε αλλά και στην τεχνολογική αρτιότητα της εταιρείας του.


ΟΙ… ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Β. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Με «όπλο» την ΕΛΒΟ

Ελέγχοντας το 43% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και μέσω της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει αξιοπρόσεκτη παρουσία στα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ουσιαστικά ό,τι... τσουλάει περνάει από την ΕΛΒΟ, ενώ και η ΜΕΤΚΑ έχει συμμετοχή σε μεγάλα προγράμματα, όπως, για παράδειγμα, στην κατασκευή μέρους του νέου υπερσύγχρονου άρματος μάχης Leopard.

Έχει εμπλακεί στο παρελθόν στην κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων «Λεωνίδας», στην κατασκευή του συστήματος φόρτωσης τορπιλών κατά την αναβάθμιση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, στην κατασκευή μεταλλικών υποσυστημάτων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ενώ είχε αναλάβει την κατασκευή θωρακισμένου κελύφους υποβρυχίων.

Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Στα χνάρια του Λιακουνάκου

Ο Θ. Λιακουνάκος ήταν αυτός που έβαλε στο παιχνίδι των εξοπλισμών τον Σωκράτη Κόκκαλη. Έτσι, ο κολοσσός της Intracom, μέσω της Intracom Defence, έχει εμπλοκή στα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οτιδήποτε έχει σχέση με υψηλή τεχνολογία έχει ανατεθεί στην Intracom, η οποία συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών του χώρου, ελληνικές και ξένες. Έτσι η Intracom εμφανίζεται να συμμετέχει με την κατασκευή πολύπλοκων συστημάτων σχεδόν σε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουν αγοραστεί ή βρίσκονται υπό παραγγελία - από αεροσκάφη έως άρματα μάχης κ.ά.

Π. ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Από τις μπαταρίες στις τορπίλες

Μπορεί η εταιρεία του Πάνου Γερμανού να πουλήθηκε στην Cosmote, ο ίδιος όμως παραμένει προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς κράτησε το εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών που είχε ο όμιλός του.

Αναλαμβάνει την κατασκευή μπαταριών για τις τορπίλες των υποβρυχίων, ενώ φιλοδοξεί να αναλάβει την κατασκευή εξ ολοκλήρου και των νέων τορπιλών για τα καινούρια υποβρύχια που θα παραλάβουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της Space Hellas είναι ένας από τους παραδοσιακούς εμπόρους αμυντικών εξοπλισμών. Εκπροσωπεί τη Space Consulting, η οποία έχει ως κύριο σκοπό την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και προϊόντων στον αμυντικό τομέα και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη συγκέντρωση και ανακύκλωση αμυντικού υλικού, στην έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων, στις ψηφιακές εκδόσεις και στη διακρίβωση οργάνων και συσκευών ελέγχου. Είναι ο κύριος αντίπαλος του κ. Λιακουνάκου στα πυρομαχικά.

Αυτά θα διεκδικήσουν οι επιχειρηματίες των εξοπλισμών

Τα εξοπλιστικά προγράμματα του 2009 που εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και έχουν θέσει σε... εφ’ όπλου λόγχη τους βαρόνους των εξοπλισμών είναι:

- Το πρόγραμμα για την ελληνική έκδοση του ρωσικού Τεθωρακισμένου Οχήματος Μεταφοράς Προσωπικού BMP-3HL οδεύει προς την υπογραφή της κύριας σύμβασης, ενώ εκκρεμούν λεπτομέρειες που αφορούν στη βιομηχανική συνεργασία.

- Το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει την έναρξη συνομιλιών με τη Γαλλία για την προμήθεια 6 φρεγατών πολλαπλού ρόλου FREMM, με σχεδιαστικά χαρακτηριστικά μειωμένου ίχνους ραντάρ (stealth), συνολικού κόστους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους επιβεβαίωσε ότι δίνεται άδεια εξαγωγής από τους Γάλλους για την προμήθεια της ναυτικής έκδοσης του βλήματος Scalp, κάθετης εκτόξευσης, το οποίο προσφέρει δυνατότητες κρούσης σε ακτίνα 1.000 χλμ. από την πλατφόρμα εκτόξευσης.

- Μέσα στο 2009 θα αποφασιστεί η προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών. Για τη λήψη της απόφασης σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ τα υποψήφια μαχητικά για τον διαγωνισμό είναι το ευρωπαϊκό Eurofighter, τα αμερικανικά F-16 και F-18 Super Hornet, καθώς και το σουηδικό Saab Gripen. Η γαλλική πρόταση για ανταλλαγή των νεοαποκτηθέντων Mirage 2000-5 με μαχητικά Rafale απορρίφθηκε.

- Άμεσα και χωρίς διαγωνισμό θα γίνει η προμήθεια 15+2 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης (SAR) και εκτός απροόπτου θα πρόκειται για το γαλλικό Super Puma της Eurocopter.

- Επίκειται η διενέργεια διαγωνισμού για την απόκτηση νέων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

- Για τα υπό παραλαβή γερμανικά υποβρύχια Type 214, των οποίων το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ο πρώτος χρήστης, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις των κατασκευαστών για την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων (έγερναν) οδήγησαν στην ενίσχυση του ακουστικού τους ίχνους, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να έχει ζητήσει μείωση της τιμής τους.





ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

* ΘΩΜΑΣ ΛΙΑΚΟΥΝΑΚΟΣ (Εταιρείες ΑΧΟΝ, ΣΟΝΑΚ)

Άρματα μάχης Leopard, ελικόπτερα ΝΗ-90, συστήματα αυτοπροστασίας F-16 , εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6, Patriot, ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ.

* ΝΤΕΝΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ (Lockheed Martin)

Αεροσκάφη F-16, F-35 (JSF), εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-50.

* ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑΣ (Εpicos, Theon)

Αντισταθμιστικά οφέλη F-16, διόπτρες.

* ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ (Intracom Defence)

Συμμετοχή στη κατασκευή και τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων σε αεροσκάφη , άρματα μάχης, ασύρματοι, επικοινωνίες.

* ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ (Kestrel)

Πύραυλοι Mica, Exocet, Scalp. Αεροσκάφη Canadair.

* ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ (Thyssen, Ναυπηγεία Ελευσίνας)

Υποβρύχια 214, φρεγάτες.

* AΝΡI ΛΕ ΡΟΥΑ

Πύραυλοι Mica, Exocet, Scalp.

* Χ. ΧΟΥΜΠΑΥΛΗΣ (Dassault)

Αεροσκάφη Mirage, Rafale, πύραυλοι Scalp.

* ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ (Eads)

Αεροσκάφη Eurofighter.

* ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (Rosonoroboexport, κρατική ρωσική εταιρεία)

Εκπαιδευτικά αεροσκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά.

* Κ. ΔΑΦΕΡΜΟΣ (Scorpion)

Πυροσβεστικά αεροσκάφη Beriev, αντιαρματικά Kornet.

* ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Μπαταρίες τορπιλών, τορπίλες.

* ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (ΜΕΤΚΑ, ΕΛΒΟ (43%)

Οχήματα παντός τύπου.

* Β. ΛΟΗΣ - Θ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΤΟΜΟΝ-ΤΗΕΜΑ)

Ιταλικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ- 346, ελικόπτερα, φρεγάτες.

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντισταθμιστικά ωφελήματα, πυρομαχικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου